Kaxiga kulörkrevader är det nya svarta - Anders Örtegren


Den nyligen avslutade möbelmässan visade klart och tydligt att vi rör oss mer och mer ifrån det avskalade och enkla, vita, nordiska ljuset som dröjt sig kvar länge nog. I monter efter monter sprakade färgerna. Djärv och lekfull inredning från etablerade designers varvades med kaxiga kulörkrevader från yngre oetablerade kollegor. Jag drog ordentligt på smilbanden, ända tills fötterna började värka.

 

Mässan har vuxit sig nästan ogreppbart stor, men det bestående intrycket handlar inte så mycket om produktnyheter eller de många nya utställarna (även om de förstås var många), som nya sätt att använda ”det gamla”. Ändå märktes inte finanskrisen av bland årets utställare – det fanns en tydlig glimt i ögat och en solklar framtidstro.

 

 

Foto: Anders Örtegren


Marimekko kommer under våren och hösten med nya glada färgklickar, både textilier och nya coola förvaringsburkar i plast. Andra tillverkare, exempelvis Grythyttan, hottar upp befintliga trädgårdsklassiker. Ryktet om norsk designdöd är betydligt överdriven: vårt västra grannland är och förblir fanbärare för trären design. Årets överraskning? Bruno Mathsson fanns representerad med en ny, uppdaterad futuristisk och färgglad kontorsstol. Jag provsatt och gav tummen upp!

 

På belysningsfronten handlar det inte så mycket om nya armaturer – även om utvecklingen på LED-fronten rusar framåt – utan mer om hur vi använder belysning, alltså ljussättning. Detta hänger naturligtvis bra ihop med den tydliga trenden att vi ska iscensätta – inte möblera – våra hem. Blanda nu inte ihop det med mäklarfirmornas prat om homestaging/homestyling. Den trend jag talar om är lite mer som hämtad från filmens eller teaterns värd. Det är busigt och eskapistiskt. Jag tycker att det känns helrätt och roligt – det kallar jag en hållbar utveckling!

 

/ Anders Örtegren






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0