Turkos vs lila


I samband med mitt bildlärarvikariat i höstas började jag fundera massvis över varma och kalla färger och hur olika nyanser av blått upplevs. Jag kunde därför inte låta bli att göra en minimal statistisk sms-undersökning bland folk jag känner. De flesta som fick frågan har någon sorts konstnärlig träning eller utbildning, vilket självklart lär ha påverkat resultatet.

(Jag gjorde detta medvetet för att slippa förklara för ingående vad om egentligen menas med varma och kalla färger…) Frågan handlar alltså om hur man som människa UPPLEVER färg, inte vad en eventuell apparat får för mätresultat. Hur man upplever en färg beror naturligtvis på många olika faktorer… Angränsande färger, ljus osv. Min frågeformulering är därför ganska generell och förenklad.

Blue liten jpg

 

Så här löd frågan: ”Vilken av följande färger upplever du som KALL respektive VARM; en blå som drar åt lila, eller en blå som drar åt turkos?” Av de 16 som svarade tyckte 25 % att turkosblå var varm och 75 % tyckte att lilablå var varm. Majoritetens åsikter går alltså hand i hand med gängse uppfattning. Dock är jag positivt överraskad över att så många som 25 % tyckte som jag!

 

För övrigt anser jag att den nyans som NCS hävdar är elementarblå (som svenska flaggan ungefär) drar en aning åt grönt. Den ska dock vara utvald pga att den anses vara rent blå utan någon anstrykning av vare sig grönt eller rött. Upplevelsen av färg är otroligt subjektiv!

 

 

 

Foto: Lena Grön.

 

 


Novemberkoma och orange plast


Efter en smula novemberkoma och massvis med jobb är jag tillbaks i bloggosfären! Förhoppningsvis med en hel del recensioner av caféer (te har verkligen blivit en hang-up) och kanske lite najsa shoppingtips med mera. Jag måste säga att det finns guldkorn runt om i landet på den fronten, särskilt second hand. Spana gärna i in Misoui i Linköping, Vinden i Alingsås och PK Loppmarknad i Lidköping. Vid Redbergsplatsen i Göteborg finns en butik som jag länge varit nyfiken på men inte lyckats besöka på grund av deras luriga öppettider. Varje gång jag kollar i skyltfönstret blir jag alldeles lycklig av alla underbara orange plastgrejer från 60/70-talet!

Innan jag återkopplar till mitt gamla inlägg om färglära längre fram, vill jag fråga er om vad ni upplever som en kall respektive varm blå. Generellt brukar man ju anse att blått är en kall färg, men det finns ju varmare och kallare nyanser. Kommentera gärna!
På återseende!blauRSS 2.0