Blå blå blå blå blå...

 

Jag fick möjligheten att vikariera som lärare i bl.a. måleri och teckning på en folkhögskola alldeles nyligen. Efter ett par veckors strikt perspektivtecknande skulle eleverna äntligen få ägna sig åt fritt måleri med akrylfärger. Den ansvarige läraren hade plockat fram ett gäng färger som de skulle använda - en kall röd, en varm röd, en kall gul, en varm gul, en kall blå, en varm blå, en kall grön och en umbra. Jag förklarade pedagogiskt vilka färger som ansågs vara varma respektive kalla, men när jag kom till de blå nyanserna blev jag plötsligt lite ställd.

 

Colours

 

Traditionellt anses en rödaktigt blå (som drar lite åt lila) vara varm, och en grönaktigt blå (som drar åt turkos) anses vara kall. (Åtminstone här i Sverige.) Men jag insåg just där och då att jag helt ändrat uppfattning sen jag läste färglära för 15 år sen. Dels hänger det naturligtvis på exakt nyans, omgivning, ljus etc men det kan också vara till exempel kulturellt betingat. Jag hade en gång en klasskamrat som var från Guatemala och han ansåg att turkosa nyanser var varmare än lila dito. Detta tyckte jag då var närmast chockerande, men efter att ha jobbat i tapet- och färgbutik i 2,5 år håller jag nu med honom. Väljer man två blå färger med samma mättnad, med samma mängd vitt i etc, som drar åt lila respektive turkos, och färgsätter ett helt rum, tycker åtminstone jag att den lilaaktiga ger rummet en kallare känsla än den turkosaktiga. Naturligtvis är upplevelsen av färg väldigt individuell, såväl ålder som kön kan påverka. Men det enda sanna i detta fall är att ingenting är rätt och ingenting är fel. Färger är grymt fascinerande!

 

( Den färglära jag håller mig till är NCS - Natural Color System)

 


Kommentarer
Postat av: Lena

Jag gjorde dessutom en sms-undersökning i frågan som jag snart kommer att publicera här...

2009-09-16 @ 17:20:27
Postat av: Mattias

Som fysiker kan jag inte låta bli att påminna om s k "färgtemperatur", som iofs kanske mest används inom fotografi, och som baseras på vilken färg olika varma kroppar glöder med. Rödaktigt är kallare och blåaktigt är varmare, bara för att förvirra ytterligare. :-)http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rgtemperatur

2009-09-16 @ 22:29:12
Postat av: annapinglan

Precis denna insikt att upplevelsen av färger är oerhört individuell fick jag själv just när jag gick på folkhögskola för ca 14 år sedan (huuuga, är det så länge sedan?!?`). Men vissa högröstade på kursen (dock ej läraren skall sägas) ansåg att om man inte tyckte som dom, så tyckte man fel... Jösses, snacka om inkrökta människor, och de ska kalla sig konstnärliga... ;0)

2009-09-16 @ 22:44:46
URL: http://annamamman.blogspot.com
Postat av: Joel

Du har ett vackert leende, Lena. Mamma tipsade att du hade en blogg.Joel

2009-09-18 @ 20:41:43
Postat av: Lena

Tack för komplimangen! :-) Kul att du hittat hit.

2009-09-20 @ 11:04:15
Postat av: Nilla

Färger är grymt fascinerande! -Så sant!

2009-10-15 @ 11:47:49
URL: http://tankebubblor.blogg.se/
Postat av: Lena

Visst är de! Jag bara älskar färger. Det kommer fler inlägg om detta så småningom!

2009-10-15 @ 11:56:36
URL: http://artefakt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0