Turkos vs lila


I samband med mitt bildlärarvikariat i höstas började jag fundera massvis över varma och kalla färger och hur olika nyanser av blått upplevs. Jag kunde därför inte låta bli att göra en minimal statistisk sms-undersökning bland folk jag känner. De flesta som fick frågan har någon sorts konstnärlig träning eller utbildning, vilket självklart lär ha påverkat resultatet.

(Jag gjorde detta medvetet för att slippa förklara för ingående vad om egentligen menas med varma och kalla färger…) Frågan handlar alltså om hur man som människa UPPLEVER färg, inte vad en eventuell apparat får för mätresultat. Hur man upplever en färg beror naturligtvis på många olika faktorer… Angränsande färger, ljus osv. Min frågeformulering är därför ganska generell och förenklad.

Blue liten jpg

 

Så här löd frågan: ”Vilken av följande färger upplever du som KALL respektive VARM; en blå som drar åt lila, eller en blå som drar åt turkos?” Av de 16 som svarade tyckte 25 % att turkosblå var varm och 75 % tyckte att lilablå var varm. Majoritetens åsikter går alltså hand i hand med gängse uppfattning. Dock är jag positivt överraskad över att så många som 25 % tyckte som jag!

 

För övrigt anser jag att den nyans som NCS hävdar är elementarblå (som svenska flaggan ungefär) drar en aning åt grönt. Den ska dock vara utvald pga att den anses vara rent blå utan någon anstrykning av vare sig grönt eller rött. Upplevelsen av färg är otroligt subjektiv!

 

 

 

Foto: Lena Grön.

 

 


Kommentarer
Postat av: Inspirera Mera

Vilket intressant inlägg!

God Jul önskar Sandra på Inspirera Mera!

2009-12-23 @ 02:41:17
URL: http://inspireramera.se
Postat av: Måns

Ha! Det sms:et tror jag inte jag fick. Men å andra sidan så är jag ju en konstnärlig barbar med nästan noll i utbildning. :-)

2010-01-09 @ 02:13:41
URL: http://bergodalbana.blogspot.com
Postat av: Lena Grön.

Jo, det fick du faktiskt! :-) Men ditt svar var för otydligt formulerat, så det gick nog inte att använda... Jag skickade messet till 20 pers och fick 16 användbara svar.

2010-01-09 @ 14:57:38
URL: http://artefakt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0