Frison
I söndags såg jag Julie & Julia om den berömda amerikanska kokboksförfattaren Julia Child och gick sen hem och letade reda på anteckningsboken från min franska matlagningskurs. Det var inte på Cordon Bleu utan hos en liten tant med pyttelitet kök – men i Paris. Vi kursdeltagare tittade bara på medan madame snabbt svängde ihop olika rätter på den flammande gasspisen. En rätt hette frison* och den har jag inte sett nån annanstans, men den är god och just nu när vitkålen är ny och fin, ska man testa den.
Frison
vitkål, ½ kg för 2 personer
ris
salt
emmentalerost
crème fraîche
Ugnen på högsta värme.
1. Skär kålen i småbitar (ta inte med de hårdaste delarna) och koka tills den är lite lagom mjuk.
2. Koka ris, en halv matsked per person, med salt, i cirka 20 minuter.
3. Varva kål och ris i en ugnssäker form. Riv osten och lägg på.
4. Sätt in formen i ugnen tills osten fått fin färg.
5. Häll på crème fraîche och servera.
Till stekt korv kanske.
*Frison uttalas med tonande s, annars blir det frisson och det betyder rysning. Denna rätt är inte rysansvärd. Kål är jättegott!
/ Sigbritt Ernald
En halv matsked ris per person? det låter det inte som att man blir mätt av.
Tanken är antagligen att det är rikligt med mättande kål, men jag får kolla upp det hela!
Ja, så är nog tanken. Det är kålen det handlar om.