Kvibergs marknad - Love Jönsson


Jag gillar Göteborg, men ibland sätts känslorna på prov. Vad är det som gör att beslut om stadens framtid så ofta blir fel? När jag flyttade till Göteborg i mitten av 90-talet etablerade kommunen ett Ungdomens hus i det så kallade Tullpackhuset. Huset sjöd av kulturverksamhet. Men efter en kort tid stängdes huset och föreningarna kastades ut. Snart visade det sig att kommunen velat tömma byggnaden för att kunna hyra ut den till ett kasino. De kulturpolitiska ambitionerna (eller bristen på sådana) inom Göteborgs politiska ledargarnityr har sällan kommit så skoningslöst tydligt till uttryck.

En annan verksamhet som etablerades på 90-talet var Kvibergs marknad, en loppmarknad inrymd i gamla stallar vid Kvibergs regemente, eller Kungl. Göta Artilleriregemente som väl är det egentliga namnet. Många lördagar under mina studentår fördrevs med besök på marknaden, som till en början var en renodlad loppmarknad med begagnade föremål. Detta var innan inredningstidningarna haussade 50- och 60-talsdesign, och på Kviberg kunde man fynda Berså-koppar för några tjugor, ett dussin My Garden-assietter för en hundring eller Focus de Luxe-bestick för en femma när pensionärer och dödsbon rensade ut från köksskåpen.

 

Foto: Göteborg.com

 

Under årens lopp har marknaden ändrat karaktär, och idag är de renodlade loppmarknadsstånden sällsynta. I stället finns försäljare med bakgrund i olika delar av världen som framför allt saluför nya varor, som kläder, mat och telefonkort. Vissa hävdar att det säljs mycket stöldgods på marknaden, men man måste leta länge bland halalkött, cashewnötter, gamla mikrovågsugnar, flyttkartonger med bokklubbsböcker och trasiga My Little Pony-leksaker för att hitta något som ens avlägset skulle kunna ha karaktären av stöldgods. Det lätt nötta exemplaret av Gunnar Ekelöfs diktsamling Strountes som jag fiskade upp ur en skräplåda för en tia vid mitt senaste besök – stöldgods? Nej, knappast.

 

I mer kosmopolitiska städer som London och Paris är marknader som Portobello Road, Camden Lock Market och ”Les Puces” vid Porte de Cliangcourt stora besöksmål och marknadsförs också som sådana. I Göteborg däremot verkar kommunen närmast skämmas över Kvibergs marknad. Den betraktas som ett problem som behöver åtgärdas. Hoten om stängning har hörts under åratal, och är nu aktuella igen. Det är absurt, eftersom marknaden faktiskt åstadkommit det som kommunens politiker och tjänstemän misslyckats med, nämligen att skapa en plats där infödda och invandrade svenskar möts, och där alla som har en affärsidé lätt kan starta en egen rörelse, skaffa affärs- och kundkontakter och hitta en försörjning.

 

Kvibergs marknad så som den ser ut idag är en kreativ och värdefull del av stadslivet och har växt fram utan att en krona av offentliga medel satsats på integrationshandläggare, föreningssamordnare eller affärsutvecklingskonsulter. Tvärtom ger marknaden ett stabilt tillskott till den kommunala kassan, eftersom man hyr sina lokaler av kommunen. Är det detta som sticker i ögonen, att marknaden inte är ett politiskt styrt projekt utan en självgående verksamhet? Eller är problemet att marknaden visar att det verkliga folklivet finns långt bortanför innerstadens kommunalrådsgrå ”evenemangsstråk” och sponsorlounger?

 

Nu står det förresten i Göteborgs-Posten att kommunen gått i borgen för ett lån på 40 miljoner för att bygga en beachvolleyhall i Kvibergsområdet. Sedan ska man lägga 50 miljoner på en boulehall, 60 miljoner på en hall för kast med liten boll och 70 miljoner på en värmestuga för stadens lerduveskytteförening. Nä, nu skojade jag. Men bara lite.

 

/ Love Jönsson

Kommentarer
Postat av: Victoria

Du har så förbannat rätt!

I detta forumet på Kvibergs marknad möts kulturer. Man får till och med prata lite med någon från en invandrarförort om man är så hoppslöst svensk som jag känner mig där. Och det känns så jävla bra.

Hur räknar kommunen inkomster egentligen när de vill stänga detta naturliga forum då vi slipper dansa folkdans i Folkets Hus för varandra för att mötas?

Ska sprida ditt inlägg allt jag kan, för det är skitviktigt!

2010-02-24 @ 15:14:50
URL: http://tankarilosvikt.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0